bazalt küp taş

İç Mimari Tasarım Nedir?

Güncelleme: 16 Aralık 2020 Kategori: İç mimarlık
0 16 Aralık 2020
bazalt küp taş

İç mimari tasarım çoğu zaman dekorasyonla karıştırılabilir. İç mekanların daha verimli ve şık kullanılmasını sağlayan iç mimari tasarım, planlama, estetik ve teknik çözümler sonucu başarıyla uygulamaktadır. İç mekan tasarımında birçok faktör göz önünde bulundurulmaktadır. Bunlar; görsel, dokunsal ve işitsel faktörler olarak üç boyutta ele alınır. Tasarımcı, ilgili materyalleri doğru olarak kullandığında gerekli estetik ortaya çıkar. Tasarımcının mobilya ve aksesuarlar ile ilgili de bilgi sahibi olması önemlidir. Mobilya, aydınlatma, halı ve zemin, sanat eserleri, cam, boya ve duvar kaplamaları iç mimarın en çok kullandığı malzemelerdir. 

İç Mimar Ne Yapıyor?

Kişi ya da kurumların yaşam alanlarının daha kullanışlı ve şık görünmesini sağlayan iç mimarlar, mekanın zemininden duvarına, ışıklandırmasından aksesuarlarına kadar her bir aşamasını düşünerek estetik bir hale getirir. Kişinin yaratıcılığı bu alanda önemli bir faktör olarak ele alınır. Kişinin yaratıcılığı ortaya çıkan mekan tasarımını etkilemektedir. Eğitimli olan iç mimarlar mekanın 3 boyutlu olarak detaylıca ele alınmasını sağlar. Dekoratörler ise bu işi eğitim almadan gerçekleştirmektedir. 

Ayrıca tesisat konusunda da bilgi sahibi olması gereken iç mimarlar, her zaman stil olarak kendilerine uygun olan kişilerle çalışmayabilir. Bu durum nedeniyle nesnel ve müşterinin ihtiyacına göre iç mimari tasarım yapabilmek gerekmektedir. Özellikle rekabetçi olan koşullarda çalışması gereken iç mimarlar, işi daha ucuza yapan dekoratörlere tercih edilebilmek için teknik bilgilerini kullanmalıdır. 

İç Mekan Tasarımı ve Dekorasyon Arasındaki Fark

İç mekan tasarımı, iç mimar tarafından yapılır. Her detay ve renk hesaplanarak oluşturulur. Dekorasyon ise daha çok kişisel zevklere göre yapılan tasarımdır. Çok fazla teknik bilgi gerekmeden yapılan bu uygulamalar, farklı zevklere hitap etmektedir.  Uluslararası İç Mimarlar Federasyonu tarafından çalışacak olan kişilerde olması gereken özellikler benimsenmiştir. Bunlar iç mekanların işlevsel ve nitelikli olması ve yaratıcılık eklenerek olası sorunları çözen, iç mekanın tasarım alanı ve şantiye denetimi yapan kişiler olması gerektiğidir. Yani hem çizim he de şantiye alanında deneyimli olması gereken iç mimarlar konu konuda bilinçli bir çalışma gerçekleştirmelidir. 

Hem sektörel hem de eğitim konusunda çözüm bulunmasını sağlayan iç mimarlık 20.yüzyılın başından itibaren kurumsal hale gelmiştir. Ülkemizde de 1925 yılından itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ön plana çıkmıştır. 

Neden İç Mimar Tercih Edilmeli?

İç mimarların tercih edilmesi özellikle kurumsal projeler açısından pratik çözümlerdir. Yaşam alanlarında çok daha nitelikli bir alana sahip olması gereken iç mimarlar, altyapı bilgilerine de hakim olduklarından dolayı, çok çeşitli tasarım ilkeleri sunabilirler. Mesleki açıdan da oldukça önemli olan iç mimari, sıkı çalışmalar ve nitelikli bir portföyle çok esnek bir sektör olabilir. Çünkü iç mimarlar uzaktan çalışabilirler ve home office olarak işlerini yapabilirler. 

3 boyutlu programlar sayesinde daha gerçekçi tasarımlar yaratabilen iç mimarlar çözüm odaklı dekorasyon yaratabilirler. Tüm dünyada farklı şekillerde hizmet verebilen bu iş kolunda başarılı olmak isteyenler çok sayıda sunum tekniğiyle kendilerini öne çıkarabilmektedir. 

Yasaları da iyi bilmesi gereken iç mimarlar farklı sektörlerle ilgili yapılacak çalışmalardan başarıyla sonuç alabilmek için fikir toplayarak, işin teknik kısmına da hakim olmalıdır. Böylece sektörel olarak öne çıkan çalışmalarla iç mimari tasarım süreçlerin başarıyla uygulanması söz konusu olabilir. Eğitimin en önemli aşaması, yasal ve teknik süreçler konusunda bilgi sahibi olabilmektir. Bu yüzden meslek açıdan eğitimli ve sahada deneyimli iç mimarlar her zaman daha çok tercih edilmektedir. 

 
  • Beğenenler
Cevapla
Cevaplar yükleniyor..