bazalt küp taş

Sıva Nedir?

Güncelleme: 20 Temmuz 2021 Kategori: İnşaat
0 20 Temmuz 2021
bazalt küp taş

Sıva işlemi kaba inşaatların artık son rötuşlarının verildiği, duvar yüzeylerinin kusursuz hale getirilerek eksiklerinin giderildiği ve boyaya hazırlandığı aşamadır. Bu nedenle de inşaat prensiplerinden biri olan milimetrik ayarlamaların gerektirdiği bir incelik ister. Çimento, kum ve kireç karışımından elde edilen yumuşak ve yapışkan bir harç yardımıyla aralık ve boşlukların kapatılması, yüzeylerin pürüzsüz bir hale getirilmesi sıva işleminin gerçekleştirilmesine bağlıdır.

Sıva Çeşitleri Nelerdir?

İnşaat işlemlerinde sıva hiç kuşkusuz en önemli işlemlerden biridir. Birbirinden farklı neden ve amaçlarla yapılmış olsa da sıva, genel başlıklarla iki kategoriye ayrılmaktadır. Dış cephe sıvası, iç cephe sıvası. Dış cephe sıvası çimento yoğunluğunun daha fazla olduğu ve dış etkenlere mukavemet göstermesi beklenen kriterlere göre gerçekleştirilmektedir. Çok ince bir işçilik gerektirmez ancak su ve hava geçirmezlik gibi yalıtım özelliklerini taşıması beklenir. Örneğin kaba inşaat sonrası gerçekleştirilen ön sıva üzerine mantolama sırasında gerçekleştirilen ikinci bir sıva daha yapılabilir. Bu ikinci sıvanın su ve hava geçirmezlik özelliği taşıması beklenirken yapılan ilk sıvanın boşluk ve aralıkları kapatması yeterlidir.

İç cephe sıvası ise dış cephelerde uygulanandan farklı olarak daha incelikli ve pürüzsüz bir yüzeyin elde edilmesi için gerçekleştirilmektedir. İçeriğinde çimento kum ve kireç kullanılabileceği gibi alçı karışımlarıyla da uygulanabilmektedir. İstenilen yüzey özelliklerine göre sıva özellikleri belirlenir. Yapılacak işin inceliğine göre iki sıva türünden biri seçilmektedir.

Sıva Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sıva işlemleri türüne ve kullanılan malzemeye göre farklı yoğunlukları gerektirir. Bu nedenle sıva yapmadan önce sıva yapılacak yüzeyin hazırlanması çok önemlidir. Diğer dikkat edilmesi gereken unsur, yüzey özelliklerine göre hazırlanan sıva harcının uygunluğudur. Ne çok sıvı ne de çok yoğun olmalıdır. Yapışkan ve kolay işlenebilir bir kıvam gerektirir. Kireç ve alçı karışımlarda ise kuruma hızına dikkat etmek gereklidir. Bu ayar son derece önemlidir. Ayrıca sıva işleminden sonra yüzeyde çatlama oluşmaması için kuruma sürecinin yavaş olacağı sıcaklıkların tercih edilmesi çok daha doğru olacaktır.

 
  • Beğenenler
Cevapla
Cevaplar yükleniyor..